Saturday, January 28, 2017

Vilka naturliga material använder ni och var tillverkas era mattor?

www.mattor-online.se finner du enbart mattor i naturliga material. Vi ska berätta lite om ursprunget till våra mattor.

Alla mattor är tillverkade av naturmaterial. Det är en del av vår filosofi att erbjuda enbart naturliga mattor.

Ull från Nya Zeeland


De flesta mattor är tillverkade av ull. Anledningen är att ull är ett fantastiskt material på många sätt och gör sig särskilt lämplig för mattor. För att nämna några fördelar så är ull mjukt, ljuddämpande, varmt, och brandsäkert.

Ullen i våra mattor kommer från Nya Zeeland, och är av kvaliteten "drysdale type 126/7”. Det här är en kvalitet som är extra fin som bland annat används för att tillverka mattor av toppkvalité.


Ullen kommer från får som strövar fritt och behandlas väl. Ullen skeppas sedan till Indien eller Grekland där våra ullmattor tillverkas.

Ullen används antingen som den är i dess naturliga nyanser eller så färgas den med AZO-fria miljövänliga färger.  Vi har ett mycket stort sortiment av ullmattor i många modeller, färger och storlekar. De mest populära mattorna i ull är till exempel flokatimattor och ryamattor som Highlander.

Miljövänliga mattor i hampa


Mattor i hampa är vackra, enkla och tåliga. Det här är den perfekta mattan för dig som vill göra ett miljömedvetet val. Hampa är lätt att odla och växer snabbt. Hela processen vid odling och tillverkning har minimal miljöpåverkan. Våra hampa-mattor har ett ”stickat utseende”. De är vävts och knyts för hand i Indien i en tillverkning där de anställda har rättvisa arbetsvillkor. Undersidan är förstärkt av bomullskanvas. Hampan är slitstark och är lite glansig. Vi har bland annat stickade mattor i hampa i vårt sortiment.


Mattor i jute


Det här en miljö-vänlig matta som är tillverkad av jute (en malva-växt från Indien). Jute är slitstarkt och passar bra för rum där det finns mycket trafik, som till exempel hallen, uterummet eller vardagsrummet. Tänk på att jute är ett naturmaterial så placera inte din matta i våta utrymmen. Jute kräver knappt någon underhållning alls. Det är det perfekta alternativet för en "vegansk" matta som kommer hålla i många år. Här hittar du mattor i jute.


Mattor i bambu


Bambu ser ut och känns ungefär som silke (bambu är en aning glattare). Bambumattor är hypoallergeniska. De passar bra för allergiker (om du inte är mycket mycket känslig). Bambumattor är lätta att sköta. Bambun gör att mattorna skimrar mycket vackert och gör att mattan ger ett sobert och elegant intryck. Bambugarnet tillverkas genom att man krossar och ångar fibrerna. Själva materialet kallas för bambuviskos eller bambusilke.Vi använder oss också ibland av lin och andra växtfibrer, men i mycket liten omfattning. Exempelvis finns det lin i våra tentakel-mattor.

Mattor av naturliga skinn


I vårt sortiment finns många naturliga skinn som koskinn, ekologiska fårskinn och renskinn. Inget djur har fått sätta till livet för skinnets skull. Alla skinn är biprodukter. Vi är noggranna med att inga farliga kemikalier används vid garvningen. Våra fårskinn är extra skonsamt behandlade för att passa spädbarn. De isländska fårskinnen är ekologiska. Vad som utmärker dessa fårskinn är att de har en lång lugg på 10-20 cm och är underbart mjuka.
Äkta kohudar i alla storlekar kommer från Pampas-slätten i Sydamerika. De är vackra och hållbara. En kohud är passar bra för den som vill kunna hålla rent lätt. Den är ganska platt men ser inte platt ut. Den väger inte så mycket så det är lätt att flytta på den (och skaka den ute så att den håller sig fräsch) när man städar. Om man råkar spilla på den gör det inget - vätskan rinner av direkt!

Vi har lapptäcksmattor av kohud som vi kallar "Patchwork kohudsmattor". Där sätts bitar ihop av olika kohudar som är naturella eller färgade vilket skapar häftiga effekter. Dessa mattor tillverkas i Indien men kohudsbitarna kommer från kor antingen från Indien eller Argentina.
Renskinnsfällar från Lappland som har behandlats i Sverige har vi också i vårt sortiment. Dessa renskinn är av "A-grade" kvalité. Det är de finaste skinnen som har sorterats ut och behandlats så att de inte fäller.

Om tillverkningen


Alla mattor är tillverkade för hand i tillverkningar som följer EUs hårda krav vid tillverkningen. De är också ISO-certifierade. Vår tillverkning i Indien står för majoriteten av våra mattor. Här tillverkas handknutna och handtuftade mattor i ull, jute, lin, bambu, silke och hampa. Vi köper enbart in från små tillverkningar. I dagsläget kommer mattorna från Indien, Turkiet, Sverige, Grekland, Polen (fårskinnen som är ekologiska från Island behandlas här) och Argentina.

Vi besöker tillverkningen med jämna mellanrum och har var gång varit nöjda med hur det gått till. Arbetarna är glada och stolta över sina jobb. De har en bra arbetsmiljö. Inga barn arbetar där. Matt-tillverkningen i byn i Indien skapar många jobb.


Handtuftning av matta

Mattorna köper du på www.mattor-online.se

No comments:

Post a Comment